How to setup Reverse DNS

Wat is Reverse DNS (rDNS) en waarom heb ik het nodig?

Reverse DNS is een IP-adres verwijzing naar domeinnamen - het tegenovergestelde van forward (normaal) DNS, dat domeinnamen naar IP-adressen verwijst.

Een speciaal PTR-recordtype wordt gebruikt om omgekeerde DNS-invoer op te slaan. De naam van het PTR-record is het IP-adres met de segmenten omgedraaid + ".in-addr.arpa".

Bijvoorbeeld, de Reverse DNS-invoer voor IP 1.2.3.4 zou worden opgeslagen als een PTR-record voor "4.3.2.1.in-addr.arpa".

Reverse DNS is ook anders dan forward DNS in welke de zone (domeinnaam) wijst naar uw DNS-server.

Met forward DNS wijst u de zone aan op uw DNS-server door door dit domeinnaam te registreren bij een registrar.

Met Reverse DNS moet uw internetprovider (ISP) de zone (".... in-addr.arpa") aan uw DNS-server wijzen (of "subdelegatie").

Zonder deze subdelegatie van uw internetprovider, zal uw reverse zone niet werken.

Reverse DNS wordt meestal gebruikt voor dingen als bijhouden waar een bezoeker van een website vandaan kwam of waar een e-mailbericht vandaan kwam.

Het is meestal niet zo kritisch als forward DNS - bezoekers kunnen nog steeds je website benaderen, zonder een Reverse DNS voor je webserver IP of het bezoeker's IP.

Om te starten met het maken van PTR-records voor IPv4- en IPv6-adressen zonder een gerelateerd gebied, druk op  'Manage Reverse DNS'.

Zoek en klik op de 'Add PTR' knop.

Selecteer de gerelateerde item en voer vervolgens het IP-adres in, afhankelijk van de configuratie of kies het IP of Subnet uit de beschikbare lijst.

Uw nieuw aangemaakte rDNS-record verschijnt vervolgens in de lijst.

• setup, reverse dns, rdns, ptr, management